Nekretnine i COVID-19

Nekretnine i COVID-19

Cijene nekretnina u korona krizi - recesija na tržištu nekretnina?

Pandemija izazvana COVID-19 ima snažan utjecaj na financijska tržišta i gospodarstvo u cijelom svijetu. Mnogi investitori, vlasnici nekretnina, potencijalni kupci kuća i stanodavci stoga se pitaju: utječe li korona kriza na tržište nekretnina? Povećavaju li se cijene nekretnina ili padaju zbog coronavirusa? Do tih i sličnih pitanja doći ćemo u nastavku. S obzirom na trenutnu tržišnu dinamiku, redovito ćemo ažurirati sadržaj ove stranice posvećene COVID-19 i nekretninama

1. Padaju li cijene nekretnina kao rezultat corone krize?

2. Razvoj cijena nekretnina za stambene nekretnine zbog krize corone

3. Razvoj cijena nekretnina komercijalnih nekretnina uslijed krize corone

4. Trebam li pričekati s kupnjom / prodajom svoje imovine?

5. Kako prodaja imovine djeluje u corona krizi?

1. Padaju li cijene nekretnina kao rezultat corone krize?

Prema trenutnim informacijama, još uvijek nisu zabilježeni neobični događaji. Pandemija Corone neće smanjiti potražnju za stanovanjem. Dugo godina je potražnja za životnim prostorom premašila oskudnu ponudu nekretnina u mnogim gradovima i regijama. Ovaj se temeljni trend neće značajno promijeniti ni u trenutnoj situaciji, jer će razlozi prekomjerne potražnje i dalje postojati ". 

Snažna potražnja za stambenim prostorom posljednjih godina posljedica je rasta stanovništva i stalnog priljeva u gradskim regijama i srednjim gradovima. To je dovelo do značajnog povećanja cijena nekretnina za prodaju i najam. Nove građevinske aktivnosti također nisu mogle zadovoljiti veliku potražnju.  "Potražnja za stambenim prostorom neće se smanjiti čak ni usprkos korona krizi - jer će ljudima uvijek biti potrebno imati krov nad glavom. 

Razlog zbog kojeg se čini da korona virusna kriza trenutno nije imala mnogo utjecaja na cijene nekretnina, relativno je jednostavan: nekretnine u tim vremenima ne gube na privlačnosti za ulagače. Dom se i dalje može smatrati stabilnom investicijom u doba krize. 


2. Razvoj cijena nekretnina za stambene nekretnine zbog krize korone

Snažna potražnja za stambenim prostorom posljednjih godina posljedica je rasta stanovništva i stalnog priljeva u gradskim regijama i srednjim gradovima. To je dovelo do značajnog povećanja cijena nekretnina za prodaju i najam. Nove građevinske aktivnosti također nisu mogle zadovoljiti veliku potražnju. "Potražnja za stambenim prostorom neće se smanjiti čak ni usprkos koronskoj krizi - jer će ljudima uvijek biti potrebno imati krov nad glavom. 

Još nije izgledno da će cijene nekretnina pasti kao rezultat Corone krize, s obzirom na trenutnu tržišnu situaciju. Međutim, moguće je samo procijeniti kako će se razvijati cijene i broj prodajnih transakcija proisteklih iz COVID-19 u drugom ili trećem tromjesečju ove godine. Trenutno se, međutim, čini da će tržište nekretnina ostati stabilno u pogledu cijena unatoč koronskoj krizi, osobito u većim gradovima. Osobito u kriznim vremenima, nekretnine se ponovno dokazuju kao sigurna investicija.

3. Razvoj cijena nekretnina komercijalnih nekretnina uslijed krize corone

Cijene komercijalnih nekretnina također su trenutno još uvijek stabilne. Međutim, pandemija je na različite mjere utjecala na pojedine sektore. Iako hotelijerstvo, ugostiteljstvo i maloprodajni sektor teže prolaze u corona krizi, potražnja za skladišnim prostorom i skladištima može rasti. S obzirom na duge lance opskrbe kroz nekoliko zemalja, tendencija proizvodnih tvrtki da uspostave vlastita skladišta mogla bi se zapravo povećati, a time i ojačati tržište. 

COVID-19 i komercijalne nekretnine: prva procjena

"Trenutno smo u krizi. Najvažnije je u ovom trenutku da se svi pridržavaju preporučenih zaštitnih mjera i da broj oboljelih ostane u granicama onoga na što naš zdravstveni sustav može odgovoriti. Tada se i gospodarstvo može oporaviti, a tržište komercijalnih nekretnina u svakom sektoru može se ponovo okupiti. Sve u svemu, ulaganje u nekretnine ostaje sigurno ulaganje.

4. Trebam li pričekati s kupnjom / prodajom svoje imovine?

Razumljivo je da su neki vlasnici i potencijalni kupci trenutno nesigurni ima li ulaganja u nekretnine smisla. S naše točke gledišta, međutim, možemo prevladati ove probleme: S obzirom na trenutno uglavnom nepromijenjenu tržišnu situaciju, nema ekonomskog razloga da investitori i vlasnici ne kupuju ili prodaju nekretninu. Trenutno se ne mogu primijetiti nikakve promjene na razini niskih kamatnih stopa. Za investitore i potencijalne kupce privlačnost nekretnina je stoga neprekinuta. Uz to, zahvaljujući modernim alatima ništa ne stoji na putu marketinga u vrijeme koronske krize. 

Činjenicu da trenutno ima manje transakcija objašnjavmo  iz razloga "Zabrane kontakta i kretanja koje je nametnula vlada, kao i službeno zatvaranja trgovina, ometaju uobičajeni postupak posredovanja nekretnina". Osobni se posjeti i dalje mogu obavljati pod strogim sigurnosnim uvjetima. Međutim, s mnogim zatvaranjem poslovnica banke, ulagačima je trenutno teško dobiti kredit. Međutim, uvjereni smo da : "Trenutno bilježimo brojne odgode, ali samo nekoliko otkaza. Pretpostavljamo da će se nakon prevladavanja trenutne situacije posao nastaviti na sadašnjoj razini pa će se vidjeti čak i efekti nadoknade. ”. 

5. Kako prodaja imovine djeluje u koronskoj krizi? 

Kriza izazvana COVID-19 postavlja pitanje mnogih vlasnika nekretnina može li se prodaja nekretnina sigurno provoditi u ovom trenutku. Zapravo, na raspolaganju imamo najmodernije digitalne alate za rukovanje prodajom kuća čak i kad osobni pregled imovine više nije moguć: 

COVID-19 i nekretnine: Virtualni prikazi

Fizički prikazi nekretnina postali su gotovo nemogući zbog koronske krize. Razumljivo je da se ni prodavač, ni kupac ne žele suočiti s rizikom zaraze.Zato na raspolaganju imamo video prikaz u realnom vremenu!

Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".